Terug naar school: 10 tips voor een goede start van het jaar (2024)

In deze tijd vragen veel mensen zich af waarom we nog steeds naar school gaan als alles met één klik beschikbaar is. Wil je weten wanneer de mens voor het eerst op de maan landde? Google het. Muziek nodig? Ga naar Spotify. Moet je weten wat 67 procent van 110 is? Daar hebben we rekenmachines op onze telefoons voor.

Toch gaat naar school gaan over veel meer dan alleen vergelijkingen oplossen of data uit je hoofd leren. Het leren in een klaslokaal is fundamenteel anders dan een paar gehaaste minuten voor een klein scherm. Een groot – en zou ik zeggen het beste – deel van het schoolleven zijn de persoonlijke connecties die je maakt met leraren en andere leerlingen.

Maar terugkeren naar school na de kerstvakantie kan lastig zijn. Om het voor jou makkelijker te maken, hebben we 7 manieren geïdentificeerd om de start van het jaar eenvoudiger te maken.

1. Zorg voor routine

Je kunt niet verwachten dat je om 2 uur 's nachts naar bed gaat en om 6:45 uur je wekker overleeft. Begin dus zo snel mogelijk met elke dag op hetzelfde tijdstip naar bed gaan en zorg ervoor dat je in ieder geval 8 uur slaap krijgt. Slaap je minder dan 8 uur dan heeft dat negatieve gevolgen voor je concentratieniveau, voor je mentale gezondheid en voor je schoolprestaties. Wil je goed in slaap kunnen vallen? Leg dan je telefoon minstens een half uur voordat je gaat slapen weg en lees een boek of een tijdschrift.

2. Maak een lijst me doelen voor dit jaar

Ja, het is natuurlijk een beetje cliché. Iedereen heeft goede voornemens in het nieuwe jaar en die is iedereen na twee weken alweer vergeten. Maar toch is het nieuwe jaar een mooi moment om een aantal duidelijke doelen voor jezelf op te stellen. Dit helpt je op school, maar ook met je andere bezigheden. Wat wil je bereiken met je sport? Wil je leren programmeren of leren schilderen? Voor welke vakken wil je betere cijfers halen?

Stel een aantal hoofddoelen op en vervolgens voor elk doel 3 - 10 tussenstapjes die noodzakelijk zijn om je hoofddoel te halen. Print dit uit en hang deze doelen boven je bed of bureau, zodat je er elke dag aan herinnert wordt.

3. Bereid je in de avond voor op de volgende dag

Kom je tijd te kort in de ochtend? Je bent niet de enige... Je bent moe, hebt een keer te vaak gesnoozed en je moet vervolgens met je nog half-slapende lichaam alles snel doen. Hierdoor vergeet je belangrijke dingen mee te nemen, je tanden te poetsen of je komt te laat. Om dit te voorkomen zorg je dat je in de avond alvast je tas inpakt en je kleren klaarlegt voor de volgende dag. Je zult merken dat je dan bijna nooit meer te laat op school komt.

Terug naar school: 10 tips voor een goede start van het jaar (1)

Terug naar school: 10 tips voor een goede start van het jaar (2)

4. Eet je ontbijt. Serieus, doe het.

Eet je ontbijt! Elke dag. Het geeft je de energie en focus die je nodig hebt om de dag door te komen. Onthoud, je hersenen hebben brandstof nodig, net als een auto. Te weinig tijd om te eten? Zet dat je wekker vroeger en ga iets eerder naar bed.

5. Houd je docenten tevreden

Ik zeg niet dat je vooraan moet zitten en ze altijd een appel moet brengen. Maak gewoon een goede indruk, sla geen les over, probeer je uiterste best te doen om je werk op tijd in te leveren en kom niet te laat. Op deze manier zullen ze je respecteren en zijn ze waarschijnlijker bereid je te helpen de stof beter te begrijpen en je een broodnodige verlenging te geven voor dat werkstuk dat je maar niet op tijd af kon krijgen.

6. Let goed op in de les, hoe doe je dat?

Het is een inkoppertje, maar je moet dus goed opletten in de les. Waarom? Omdat je docent toetsen maakt over de stof die in de les besproken is, en dat is niet altijd hetzelfde als wat in je boek staat. Vaak stellen docenten zelfs vragen tijdens de les die je later op dezelfde manier op de toets terugziet. Let daarom goed op, maak aantekeningen en stel vragen.

Hoe je dat doet? Lessen worden leuker als je actief meedoet. Aan het begin van de les kun je tegen je buurman of buurvrouw zeggen dat je van plan bent om je best te doen en vragen of hij/zij met je mee wilt doen. Maak er bijvoorbeeld een wedstrijd van wie als eerste een vraag van de docent correct beantwoordt of wie het eerste een fout in de uitleg van de docent ontdekt. Zo blijf je scherp en voeg je er een spelelement aan toe. Ga ook vooral een beetje vooraan zitten, dan raak je minder snel afgeleid. Maakt iemand een vervelende opmerking omdat jij je best doet en zij niet? Stel ze dan een vraag over de lesstof en als ze er geen antwoord op hebben zeg je: kijk daarom doe ik mijn best.

7. Geef niet te veel geld uit in je pauze

Je bent tenslotte nog steeds een scholier! Zorg ervoor dat je niet gek doet met snacks in de kantine of al je geld uitgeeft tijdens dure kleding. Maak je lunch gewoon thuis en neem het mee. Maak daarnaast een budget en houd je eraan.

8. Gebruik JoJoschool

Als je goede cijfers wilt halen, maar hier niet al je tijd aan kwijt wilt zijn zet JoJoschool dan op de juiste manier in en maak het tot jouw lifehack voor school. Zorg dat je voor elke toets even op JoJoschool kijkt of je met de video's, oefeningen en samenvattingen tijd kunt besparen. Begin daarnaast je jaar goed door de cursus Plannen en organiseren te bekijken. Hiermee leer je effectiever en sneller leren en plannen.

We hopen dat je met deze tips een mooi jaar tegemoet gaat.

Terug naar school: 10 tips voor een goede start van het jaar (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Arline Emard IV

Last Updated:

Views: 6286

Rating: 4.1 / 5 (72 voted)

Reviews: 87% of readers found this page helpful

Author information

Name: Arline Emard IV

Birthday: 1996-07-10

Address: 8912 Hintz Shore, West Louie, AZ 69363-0747

Phone: +13454700762376

Job: Administration Technician

Hobby: Paintball, Horseback riding, Cycling, Running, Macrame, Playing musical instruments, Soapmaking

Introduction: My name is Arline Emard IV, I am a cheerful, gorgeous, colorful, joyous, excited, super, inquisitive person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.