6 tips voor een ijzersterke start van het schooljaar | (2023-2024) (2024)

De vakantie is (bijna) voorbij en de opwinding (of misschien de zenuwen) van een nieuw schooljaar begint te broeien. Het is een tijd van voorbereiding en plannen, en het is altijd goed om wat praktische tips bij de hand te hebben. Daarom hebben we deze lijst met 7 essentiële back-to-school tips voor 2023-2024 samengesteld. Lees verder om erachter te komen hoe je het schooljaar goed kunt beginnen!

Tip 1: Ruim je kamer en je bureau op

Een schone opgeruimde kamer zorgt helpt je om je beter te concentreren en je hoofd leeg te maken. Aan rommel irriteer je je juist op de momenten dat je focus nodig hebt. Ruim daarom aan het begin van het schooljaar je kamer en je bureau op. Koop eventueel mappen en organizers om alles zo goed mogelijk te orderen. Gooi oude pennen en schriften weg en zorg dat je genoeg ruimte op je bureau creëert om te kunnen werken.

Tip: ruim ook het bureaublad en de mappen in je laptop op.

Tip 2: Neem je rooster goed door

Aan het begin van elke periode, is het essentieel om een blik te werpen op je nieuwe rooster. Dit helpt je om te anticiperen op de veranderingen en je mentaal voor te bereiden op wat je kunt verwachten. Hier zijn enkele stappen om je daarbij te helpen:

  • Analyseer de vakken: Welke nieuwe vakken heb je dit jaar? Zijn er vakken waar je extra aandacht aan moet besteden of die je misschien uitdagender vindt?
  • Docenten: Wie zijn je docenten voor elk vak? Misschien kun je met oudere leerlingen praten over hun ervaringen met bepaalde docenten, zodat je weet hoe je met deze docenten om moet gaan.
  • Lestijden: Probeer een ritme in je dag te vinden. Wanneer beginnen je lessen en hoe laat eindigen ze? Zijn er dagen waarop je vroeger of later start? Hier kun je je slaapschema en buitenschoolse activiteiten op aanpassen.
  • Vrije uren: Zitten er gaten in je rooster? Dit kan een perfect moment zijn om huiswerk te doen, te leren, of gewoon even te ontspannen. Bedenk van tevoren wat je tijdens deze uren wilt doen om ze optimaal te benutten.
  • Gym en buitenschoolse activiteiten: Wanneer heb je gym of LO? Dit kan invloed hebben op wat je meeneemt naar school op die dagen.

Tip 3: Optimaliseer je slaapritme

De vakantie is een tijd van laat opblijven en uitslapen. Maar als de vakantie voorbij tot een eind komt, is het essentieel om terug te keren naar een regelmatig slaapritme. Een goed uitgerust brein is essentieel voor het leveren van optimale prestaties.

6 tips voor een ijzersterke start van het schooljaar | (2023-2024) (1)

6 tips voor een ijzersterke start van het schooljaar | (2023-2024) (2)

  • Pas je ritme aan: Begin ten minste een week voor school begint met het geleidelijk aanpassen van je bedtijd. Ga elke avond 15 tot 30 minuten eerder naar bed en zet je wekker ook 15 tot 30 minuten eerder dan de vorige dag. Dit zorgt ervoor dat je lichaam en geest zich geleidelijk aanpassen aan het nieuwe schema zonder al te veel schokken.
  • 8 - 9 uur: Als je tussen de 13 en 21 jaar oud bent is het essentieel om 8 tot 9 uur per nacht te slapen. Je lichaam en brein ontwikkelen zich elke dag en om te kunnen groeien en kennis op te slaan is het van belang dat je genoeg slaapt. Hou er ook rekening mee dat je 15 minuten nodig hebt om in slaap te vallen.
  • Zelfde tijdstip: Probeer altijd (ook in het weekend) op hetzelfde moment te gaan slapen en op hetzelfde tijdstip op te staan. Dit zorgt voor een vast ritme en dat heeft je lichaam nodig.
  • Geen schermen: Vermijd het gebruik van schermen zoals telefoons, tablets en televisies vlak voor het slapengaan, aangezien het blauwe licht de productie van het slaaphormoon melatonine kan verstoren. Zorg dat je in het bijzonder dat je Snapchat, Instagram en Tiktok niet gebruikt voordat je gaat slapen.
  • Eten en drinken: Zware maaltijden, cafeïne en suikerhoudende drankjes zijn geen goed idee voor het slapengaan. Proberen deze voedingsmiddelen en maaltijden te vermijden na het avondeten.
  • Lezen: Lees 30 minunten voordat je gaat slapen een boek, krant of tijdschrift. Dit helpt je om te ontspannen en hierdoor kun je makkelijker in slaap vallen.

Wanneer je consequent een gezond slaapritme volgt, zul je merken dat je elke schooldag wakker wordt met meer energie, focus en een beter humeur, klaar om de uitdagingen van de dag aan te gaan.

Tip 4: Voeding

Wat je eet heeft directe invloed op je energieniveau en concentratievermogen, wat essentieel is voor een productief en succesvol schooljaar.

6 tips voor een ijzersterke start van het schooljaar | (2023-2024) (3)

6 tips voor een ijzersterke start van het schooljaar | (2023-2024) (4)

Begin de dag met een gebalanceerd ontbijt: Het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag omdat het je metabolisme op gang brengt en je de energie geeft die je nodig hebt om de schooldag te starten. Kies voor volkorenproducten, eiwitten en vers fruit om je dag goed te beginnen. Eet bijvoorbeeld een bakje kwark met walnoten en stukjes appel.

  1. Neem gezonde tussendoortjes mee: Vermijd suikerrijke snacks uit de automaten. Pak in plaats daarvan wat noten, fruit, of yoghurt in voor die momenten dat je een energieboost nodig hebt tussen de lessen door. Dit scheelt je geld en het is gezonder.
  2. Blijf gehydrateerd: Drink voldoende water gedurende de dag. Koop een herbruikbare waterfles voor jezelf en vul deze regelmatig bij.
  3. Eet regelmatig: Probeer elke 3-4 uur iets te eten om je energieniveau stabiel te houden.
  4. Vermijd fastfood: Hoewel het verleidelijk kan zijn om tijdens de pauze of na school met vrienden naar de dichtstbijzijnde snackbar te gaan, zijn deze maaltijden vaak rijk aan vetten, suikers en zout. Probeer in plaats daarvan eten van thuis mee te nemen. Ook dit scheelt weer geld.

Tip 5: Ga goed van start

Het begin van een periode na de vakantie is de ideale tijd om een positieve indruk te maken bij je docenten en klasgenoten. Gebruik die hernieuwde energie en motivatie na de vakantie in je voordeel.

  • Goede cijfers en een actieve houding: Een sterke start betekent meer dan alleen goede cijfers halen. Het gaat om actieve deelname in de lessen, het op tijd inleveren van opdrachten en het tonen van een positieve instelling. Bovendien, als je aan het begin van het jaar consistent goede cijfers haalt, bouw je een buffer op voor momenten later in het jaar wanneer dingen misschien wat moeilijker worden.
  • Stel vragen: Als je moeite hebt met een onderwerp of opdracht, wacht dan niet tot het laatste moment om hulp te vragen. Docenten waarderen het wanneer studenten initiatief tonen en hun verantwoordelijkheid nemen. Door vragen te stellen bespaar je tijd en je helpt er klasgenoten mee.

Tip 6: Gebruik JoJoschool als lifehack

Als je goede cijfers wilt halen, maar hier niet al je tijd aan kwijt wilt zijn zet JoJoschool dan op de juiste manier in en maak het tot jouw lifehack voor school. Zorg dat je voor elke toets even op JoJoschool kijkt of je met de video's, oefeningen en samenvattingen tijd kunt besparen. Begin daarnaast je jaar goed door de cursus Plannen en organiseren te bekijken. Hiermee leer je effectiever en sneller leren en plannen.

6 tips voor een ijzersterke start van het schooljaar | (2023-2024) (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Frankie Dare

Last Updated:

Views: 6288

Rating: 4.2 / 5 (73 voted)

Reviews: 88% of readers found this page helpful

Author information

Name: Frankie Dare

Birthday: 2000-01-27

Address: Suite 313 45115 Caridad Freeway, Port Barabaraville, MS 66713

Phone: +3769542039359

Job: Sales Manager

Hobby: Baton twirling, Stand-up comedy, Leather crafting, Rugby, tabletop games, Jigsaw puzzles, Air sports

Introduction: My name is Frankie Dare, I am a funny, beautiful, proud, fair, pleasant, cheerful, enthusiastic person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.